Hoe wordt bamboeservies gemaakt? En is het veilig en duurzaam?

Door Rob Huttinga, 18 februari 2021

Op het ene moment zit je lekker aan een heerlijk ontbijtje, gemaakt in je kom van bamboe, want ja duurzaam, supercool, goed bezig zijn enzo. En het andere moment lees je dat dát kommetje van bamboe giftig en niet duurzaam is. Met weer een recent onderzoek van de NVWA over servies van bamboe is er wat onduidelijkheid ontstaan over de schadelijkheid van deze leuke, opkomende lijn van producten. Veel mensen zijn voor thuisgebruik of voor op vakantie overgestapt op bamboeservies. Het is licht en het schijnt duurzaam zijn voor de natuur. Want bamboe is hernieuwbaar! En veilig zal het ook wel zijn toch? Althans, zo worden wij er mee lekker gemaakt. Helaas zitten hier nogal wat kanttekeningen aan. Verwarring, verwarring, verwarring. Hoe wordt bamboeservies gemaakt? En is het veilig en duurzaam? We leggen het je hier voor eens en altijd uit!

Hoe wordt bamboeservies gemaakt?

Het overgrote deel bamboeservies dat in Nederland te koop is wordt gemaakt van een klein deel bamboevezels en een groot deel melamine. Een stukje verder leggen we je uit wat melamine is. Het kleine deel aan bamboevezels (20 tot 37%) wordt vervolgens vertaald en geadverteerd als leuke, duurzame bekers, borden en kommen van bamboe.

 

Wat is melamine? 

Melamine is een plasticsoort dat veel wordt gebruikt als coatingmateriaal voor meubels, plafondplaten, servies, speelgoed en andere producten. Want het is licht, sterk, hard én goedkoop. De melamine zorgt voor de gladde structuur, vorm en hardheid van het product.

Is bamboeservies veilig?

Niet duurzaam. Giftig. Gevaarlijk voor jou en kinderen. Deze uitspraken over bamboeservies gaan dus níet over de bamboevezels, maar over de stof melamine. Dus hoe zit dat precies? Het verschil zit hem in bamboeservies mét melamine en bamboeservies zónder melamine.

 

Bamboeservies met melamine

Is bamboeservies met melamine veilig? Het antwoord is nee. Bij blootstelling aan hogere temperaturen, bijvoorbeeld je bord avondeten of kop thee, komen de stoffen melamine en formaldehyde vrij in je eten en drinken. Dit komt vervolgens in je lichaam via je eten en drinken. Door de combinatie met bamboevezels in het servies verplaatst formaldehyde zich via de bamboevezel makkelijker en komt dit veel sneller in je eten en drinken terecht. Niet heel fijn, een kop koffie met chemische stoffen. Doe ons maar een vers bakkie!

 

Bamboeservies zonder melamine

Is bamboeservies zonder melamine veilig? Het antwoord is ja. Er wordt namelijk een ander materiaal toegevoegd waardoor het servies zijn hardheid, vorm en sterkte krijgt. Zo kan bamboeservies helemaal puur gemaakt worden of met veilige, duurzame kunststoffen zoals PLA (polymelkzuur) of bio-PE (polyethyleen). Deze twee soorten kunststoffen zijn vrij van BPA en andere gifstoffen.

 

Servies van alleen melamine

Is servies van alleen melamine veilig? Het antwoord is nee. Ook hier kunnen bij hogere temperaturen de stoffen melamine en formaldehyde vrijkomen. De verplaatsing van deze stoffen gaat minder snel omdat het niet wordt gecombineerd met bamboevezels. Hierdoor is de kans kleiner dat het in je eten of drinken terecht komt. 

Is bamboeservies duurzaam?

Ben je nou echt zo goed bezig met bamboeservies in je keukenkastje? Bamboeservies schijnt een duurzame keuze te zijn, volgens vele webshops en advertenties. Het voelt goed om je ontbijtje van een bamboebordje te eten, want je bent zo duurzaam bezig. Toch? Nou, ook dat valt wel mee.. (niet jouw schuld!) Ook hier zit het verschil hem in het wél of níet gebruiken van melamine als ingrediënt. Lees gauw verder!

 

Bamboeservies met melamine

Is bamboeservies met melamine duurzaam? Het antwoord is nee. Het overgrote deel van bamboeservies bevat namelijk maar 20 tot 37 procent bamboevezels. De rest is puur melamine. Daar waar bamboe en bamboevezels een duurzaam en hernieuwbaar materiaal zijn, geldt dit níet voor melamine. Melamine wordt gemaakt van ureum, wat gemaakt wordt van methaangas. Dit gas is schadelijker voor het milieu dan CO2. Daarnaast is melamine niet recyclebaar. Conclusie: Niet duurzaam dus! Gooi je je bamboebord met melamine weg? Dan zal het waarschijnlijk op een vuilnisbelt belanden of verbrand worden, samen met de bamboevezels. Dubbel zonde dus.

 

Bamboeservies zonder melamine

Is bamboeservies zonder melamine duurzaam? Puur bamboeservies, bamboeservies met PLA, bamboeservies met bio-PE zijn allen duurzaam. Deze kunststoffen zijn recyclebaar. PLA is zelfs biologisch afbreekbaar.

Het verschil tussen bamboe en suikerriet in producten

Dus het hoofdstuk bamboe is aardig duidelijk aan het worden. Geen zorgen trouwens, neem gerust een slok uit je BE O bottle. Deze is gemaakt van suikerriet. Ze lijken in de natuur erg op elkaar maar er zit toch een wereld van verschil tussen! Dus, hoe zit het dan met producten van suikerriet?

Bij BE O Lifestyle hebben we goed nagedacht over het materiaal van onze producten.

  • We hebben duurzaamheid als #1 prioriteit.
  • We handelen volgens de Europese wetgeving rondom voedsel.
  • We gebruiken uitsluitend materiaal dat voedselveilig is.

Onze BE O bottle bijvoorbeeld is gemaakt van suikerriet. Door een proces wordt rietsuiker omgezet in bio-polyethyleen (bio-PE). Dit is het materiaal dat jij in je handen hebt als je een BE O bottle vasthoudt. Een duurzame, hernieuwbare variant onder bio-plastics dus. Het proces van suikerriet tot fles lees je hier. Bovendien zijn producten voor voeding van polyethyleen veilig voor je gezondheid. Polyethyleen is vrij van BPA en andere giftige stoffen.

Bamboeservies wel of niet gebruiken?

Een hele hap aan informatie. Moet je nou je bamboeservies voortaan als frisbee gaan gebruiken? 

Advies met betrekking tot veiligheid

We zetten de volgende officiële veiligheidsadviezen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Voedingscentrum voor je op een rij met daaronder een korte toelichting op basis van alle informatie uit deze blog.

  • De NVWA adviseert om serviesgoed van bamboe waarin melamine is verwerkt, niet (meer) te gebruiken. 
    • Omdat de combinatie van melamine en bamboevezels bij hogere temperaturen zorgt voor een snellere verplaatsing van de giftige stoffen melamine en formaldehyde.

Het voedingscentrum geeft daarnaast ook advies over servies van 100% melamine:

  • Het Voedingscentrum adviseert om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.
    • Omdat melamine en formaldehyde vrij kan komen en niet veilig is voor kinderen.

Advies met betrekking tot duurzaamheid

Houd je ogen open, wees kritisch, stel vragen. Niet elk product is dus zo duurzaam als deze worden geadverteerd. Met betrekking tot duurzaamheid is ons advies in ieder geval duidelijk:

Koop geen bamboeservies met melamine want deze kunststof is gemaakt van methaangas en niet recyclebaar.

Bamboeservies dat wél duurzaam en veilig is!

Als kers op de slagroomtaart zorgen we dat jij je niet verder hoeft te zoeken. Er bestaat wel degelijk bamboeservies dat duurzaam én veilig is! Om van te eten, om uit te drinken, om mee te frisbeeën.

 

Bamboe van Bambu

Bambu is cool! Ze maken diverse producten van ecologisch bamboe. Zonder gifstoffen. Veilig voor jou, voor kinderen. Duurzaam voor de wereld. Lees hier het verhaal van Bambu.

 

Bamboe van Bambaw

Het klinkt bijna als broer van Bambu maar dat is het niet. Ze maken eveneens producten van ecologisch bamboe. Zonder gifstoffen, lekker duurzaam. Voor eten en drinken hebben ze een wat minder breed aanbod. 

 

 

In deze blog kwamen veel verschillende plastics naar voren. De ene is veiliger of duurzamer dan de andere. Geloof ons, over de wereld van plastic is er ook weer een enorme berg aan informatie te vinden. We brengen in een volgende blog aan het licht wat voor plastics er bestaan en welke voordelen en nadelen deze hebben. 

Samen met eerlijke informatie kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld. BE O Lifestyle helpt jou om gewoon lekker je ding te blijven doen, alleen dan nét iets beter voor onze wereld. In onze blogs duiken we graag wat dieper in op een onderwerp. Hou je van dagelijkse, korte, handige tips? We got you, volg ons op Instagram en verrijk je kennis. Want met de juiste kennis kan jij écht heel makkelijk beter leven, zonder je hele lifestyle overhoop te gooien.

Wil jij een onderwerp terug zien in onze blogs? Stuur een mail naar rob.huttinga@beolifestyle.com !

Benieuwd naar hoe wij ons inzetten tegen het gebruik van plastic? Lees hier onze missie.

Deel dit bericht