Zo maak je een duurzame waterfles van suikerriet

Zo maak je een duurzame waterfles van suikerriet

Een fles maken van planten? Yes we can! Onze BE O bottle maken we van de reststromen van suikerriet. Op die manier maken we een positieve impact op het klimaat. Benieuwd hoe we deze plant transformeren tot duurzame waterfles? Bekijk de video hieronder en lees snel verder.

Het begint met suikerriet, dat verantwoord wordt verbouwd in Brazilië. De plant groeit snel, waarvoor het alleen maar een beetje regenwater en veel zon nodig heeft.

Tijdens de groei zet de plant CO2 om naar sucrose, een vorm van suiker. Na de oogst wordt de plant eerst gemalen tot rietsuiker. Bij dat proces blijven er twee reststromen over: suikersap en melasse.

Next up: het fermenteren en destilleren van de reststromen. Op deze manier worden het suikersap en de melasse omgezet in bio-ethanol.

Vervolgens onttrekken we het vocht uit de bioethanol. Zo ontstaat bio-polyethyleen: het materiaal waarvan we onze BE O bottle maken.

Het bio-polyethyleen vervoeren we (in korrelvorm) met de boot naar onze fabriek in Didam. Hier worden de korrels tot de BE O bottle onderdelen gevormd.

All parts ready? Dan wordt de BE O bottle op de sociale werkplaats in Zutphen in elkaar gezet en verpakt. Het resultaat: een klimaatpositieve en 100% recyclebare fles, gemaakt van de reststromen van suikerriet.

Suikerriet van duurzame landbouw

Ons suikerriet wordt verbouwd volgens strenge normen die mens en natuur beschermen. Zo mag het suikerriet niet gebouwd worden op de grond van natuurgebieden en zijn er eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden voor de boeren. De boerderijen worden gecontroleerd door een derde partij.

Waarom een reststroom van suikerriet?

De BE O bottle maken we van suikersap en melasse, reststromen die overblijven wanneer de rietplant tot suiker wordt gemalen. Het suikerriet groeit dus gewoon voor voedselproductie, in dit geval voor de productie van rietsuiker. Het wordt niet speciaal geplant om er producten van te maken.

Door reststromen te gebruiken dragen we ook bij aan afvalvermindering. Hoe minder er van de plant overblijft, hoe minder er weggegooid hoeft te worden. Win-win!

Een duurzame fles, een duurzame verpakking

Bij een duurzame waterfles hoort een duurzame verpakking. Daarom zijn onze verpakkingen gemaakt van Paperwise: een recyclebare mix van landbouwafval en FSC-gecertificeerd papier. Dit materiaal is klimaatneutraal en gemaakt met 100% groene stroom. Al onze verzenddozen zijn gemaakt van Cradle to Cradle-gecertificeerd karton.

Samen met eerlijke informatie kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld. BE O Lifestyle helpt jou om duurzaam bezig te zijn met wekelijkse tips/tricks en weetjes over vrijwel álles. In onze blogs duiken we graag wat dieper in op een onderwerp. Hou je van dagelijkse, korte, handige tips? We got you, volg ons op Instagram en verrijk je kennis over duurzaam leven. Want met de juiste kennis kan jij écht heel duurzaam handelen, zonder je lifestyle over hoop te gooien.

Deel dit bericht