Zo vind je duurzaam hout voor binnen

Zo vind je duurzaam hout voor binnen

Door Rob Huttinga, 06 februari 2021

Duurzaam hout voor binnen = goed voor buiten!

Want ook in huis kan je goed bezig zijn voor de natuur. Hout is een veelvoorkomend materiaal in onze sfeervolle interieuren. Elk jaar is er zoveel vraag naar hout dat er een oppervlakte vier keer zo groot als België voor gekapt wordt. En met elk product van nieuw hout blijft deze vraag in stand. Beetje zonde van al die bossen! Gelukkig zijn er voor alle interieurstylisten in ons makkelijke, aanpassingen die jouw liefde voor hout in huis duurzaam maken. We geven je hieronder tips en voorbeelden waarmee je direct binnen je knusse huisje op een duurzame manier kan pimpen.

Ready voor wat superleuke ideeën?

Zoektocht naar duurzaam hout

Een overvloed aan houten pareltjes vind je bij kringloopwinkels waar er meer dan 1500 van zijn in Nederland. Een walhalla voor houten meubels en andere woonaccessoires. Net als gerecycled afvalhout verdienen deze spullen ook kans op een tweede leven. En het mooie aan kringloopwinkels is dat het vanuit een ‘door ons, voor ons’ principe is bedacht! Mensen die hun spullen niet nodig hebben doneren het aan kringloopwinkels. Vervolgens kan iemand anders het weer kopen voor een eerlijk prijsje. Zo kan elk product een nieuw baasje krijgen. Een oud, maar bewezen duurzaam concept.

 

Er zijn talloze kleine en grote kringloopwinkels. In onze hometown, Nijmegen, heb je bijvoorbeeld kringloopwinkel ‘t Goed. Benieuwd waar jij prachtige tweedehands (houten) producten kan vinden in jouw stad of dorp? Check het hier!

 

Daarnaast is Marktplaats een ontzettend goede plek om tegen prachtige houten spullen aan te lopen! Kijk eens rond in je buurt naar leuke, houten meubels of spullen voor binnen. Het mooie aan tweedehands spullen is vaak dat er een verhaal achter zit. Dit maakt dat het meer emotionele waarde heeft, ook voor jou als je besluit het over te nemen.

 

Waar moet ik op zoeken?

Wil je op Marktplaats of op internet zoeken naar duurzame houten spullen? Je kunt op Marktplaats zoektermen intypen zoals ‘kokoshout’, ‘thermisch essen’, ‘bamboe’ en ‘accoya’. Allemaal duurzame varianten van hout. Wil je specifiek zoeken op gebruikt hout? Gebruik dan ‘geüpcycled hout’ of ‘gerecycled hout’. Ook kan je zoeken op ‘sloophout’ of ‘afvalhout’. Met deze 2 termen vind je vaak ook klushout om zelf mee aan de gang te gaan. Voor de creatievelingen onder ons!

Duurzaam hout, duurzaam bezorgd

Als je ergens veel gerecyclede houten spullen kan vinden is het wel op Etsy. Een platform waar particuliere verkopers en winkels handgemaakte, gerecyclede en geüpcyclede spullen verkopen. Deze spullen zijn ‘nieuw’ gemaakt met het herbruiken van hout. Naast deze duurzame spullen zorgt Etsy ervoor dat de uitstoot van CO2 door transport wordt gecompenseerd. Etsy is een echte schat aan duurzaam hout voor in je interieur.

4 tips voor superleuke duurzame houten producten voor binnen!

Planken… om van te smullen

We zitten meer thuis dan ooit en dat vraagt om… een degelijke borrelplank. Een van je beste vrienden in het weekend of stiekem doordeweeks? Borrelplanken zijn er in alle soorten en maten. En zo zijn er dus ook duurzame soorten. Bijvoorbeeld de selectie aan borrelplanken van Lokaalhout. Het hout van Lokaalhout komt uitsluitend van Nederlandse bodem en zorgt hiervoor voor een stuk minder CO2 uitstoot door minder transport. De borrelplanken van Lokaalhout zijn er in verschillende maten en gemaakt van verschillende soorten hout. The choice is all yours!

Je hebt bijvoorbeeld een mooie, duurzame borrelplank van 30 centimeter, gemaakt van beukenhout, voor €17,50. Helemaal gereed voor jarenlang genot van je favoriete kaasjes, olijven, toasts en spreads. 

 

Fruit- en limonadekratjes voor in huis

Een hele sfeervolle vervanger voor rondslingerende spullen. Deze opbergkisten en -boxen van I am Recycled zijn lokaal én gerecycled of geupcycled. Zo zijn de stijlvolle opbergboxen, op wieletjes, gemaakt van oude fruit- en limonadekratjes. Een origineel voorbeeld van upcycling! De opbergkisten worden gemaakt van gerecycled afvalhout. Beter kan het bijna niet. Met een prachtige opbergkist of -box zet je een uniek stukje sfeer in je woonkamer of andere ruimte neer, volledig duurzaam en beter voor onze aarde!

 

Het meest unieke fotolijstje dat je gaat vinden

Wil je je vrienden, geliefden en familie in een nieuw jasje steken? Nog op zoek naar stoere, houten fotolijstjes met een hele speciale herkomst? Deze fotolijsten van Raw Materials zijn gemaakt van Scrapwood, sloophout van huizen in India. Van dit gerecyclede afvalhout zijn unieke fotolijsten gemaakt. Elke lijst verschilt in kleur en structuur. Zo is er van elke lijst écht maar 1tje! Best cool toch om in je huis te hebben? En degene die op de foto staan in dit lijstje zullen zich ook een stukje specialer voelen!

 

Het stoerste werkbureau van steigerhout

Is je bureau aan vervanging toe? Of zoek je gewoon écht een prachtig, houten bureau? Niks is stoerder dan een bureau van oud steigerhout! Riz en Mica uit Engeland redden al jaren oud steigerhout door ze om te zetten naar unieke werkbureaus. Helemaal handgemaakt en super duurzaam. Het hout dat Riz en Mica gebruiken zou anders op een vuilnisbelt worden gestort. Iets wat wij niet willen toch? Naast bureaus maakt dit stel ook andere spullen van het steigerhout. Zeker waard om eens een kijkje te nemen in hun winkel op Etsy.

Toch houten spullen nieuw kopen? Zo doe je het duurzaam

Wanneer je toch nieuwe houten spullen wil kopen, let er dan op dat ze werden gemaakt uit gecertificeerd hout, met een FSC– of PEFC-label. Dan ben je zeker dat de bossen waar het hout gekapt werd ook duurzaam beheerd zijn. Voor iedere boom die men kapt – en dat gebeurt pas al hij kaprijp is – wordt een nieuwe geplant. De werknemers krijgen ook een eerlijke vergoeding voor hun werk. Geef de voorkeur aan lokaal in plaats van tropisch hout. Hout dat in de nabije omgeving groeit en verwerkt wordt, vraagt minder energie en transport. In België groeien verscheidene inlandse houtsoorten, zoals eik en grenen. Die volstaan ruimschoots om in onze behoefte aan timmerhout, meubels, verwarming, papierwaren te voldoen. Kies je voor buitentoepassingen – bijvoorbeeld een terras – voor tropisch hout, let dan ook hier weer dat het FSC- of PEFC-gelabeld is. Duurzame aanbieders vind je via www.ecoplan.be. De website www.labelinfo.be geeft meer info over de betekenis van de verschillende labels.

Samen met eerlijke informatie kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld. BE O Lifestyle helpt jou om gewoon lekker je ding te blijven doen, alleen dan nét iets beter voor onze wereld. In onze blogs duiken we graag wat dieper in op een onderwerp. Hou je van dagelijkse, korte, handige tips? We got you, volg ons op Instagram en verrijk je kennis. Want met de juiste kennis kan jij écht heel makkelijk beter leven, zonder je hele lifestyle overhoop te gooien.

Wil jij een onderwerp terug zien in onze blogs? Stuur een mail naar rob.huttinga@beolifestyle.com !

Benieuwd naar hoe wij ons inzetten tegen het gebruik van plastic? Lees hier onze missie.

Deel dit bericht