Wat is bioplastic en welke verschillende soorten zijn er?

Door Juul Hendriks, 4 maart 2021

Elk jaar wordt er 350 miljard kilo (!) plastic geproduceerd. 99% van dat plastic wordt gemaakt uit aardolie, wat tot gigantisch veel CO2-uitstoot leidt. Gelukkig kan het anders! Onze BE O bottle maken we bijvoorbeeld van suikerriet. Maar er zijn nog veel meer natuurlijke alternatieven waarvan we plastic kunnen maken, bioplastics noemen we die. Wat bioplastic precies is en welke soorten er zijn, vertellen we je in dit blog. Let’s go!

Om te beginnen: bioplastic is een breed begrip. Over het algemeen onderscheiden we biobased plastic, biologisch afbreekbaar plastic en niet biobased, maar wel biologisch afbreekbaar plastic. En dan zijn er ook nog producten die maar voor een bepaald percentage uit biobased plastic bestaan. Volg je het nog? Elk soort heeft zijn eigen voordelen, nadelen en eigenschappen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Biobased plastic

Of plastic biobased is, hangt af van de grondstof waaruit het is gemaakt. Is dit bijvoorbeeld maïs, tarwe, suikerriet of ander plantaardig materiaal? Check. Het is biobased plastic! Maar ondanks dat deze plasticsoorten van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen zijn gemaakt, kun je ze niet zomaar begraven in de tuin. Je behandelt ze hetzelfde als reguliere plastics. 

 

Groot voordeel van biobased plastic: veel minder CO2-uitstoot. Omdat het plastic gemaakt wordt uit natuurlijke materialen, wordt er geen extra CO2 uitgestoten tijdens de productiekringloop – wat bij de winning van aardolie wel gebeurt.

Verschillende soorten biobased plastic:

  • Bio-PE (Bio-polyethyleen): dé plasticsoort waarvan onze BE O bottle is gemaakt! Bio-PE wordt gemaakt van verschillende soorten planten. Wij kozen voor suikerriet, omdat het een van de meest duurzame en gereguleerde supply chains heeft. Benieuwd hoe de fles precies wordt gemaakt? We leggen het je stap voor stap uit.

 

  • Bio-PA (Bio-polyamide): gemaakt uit sebacinezuur, dat uit natuurlijke vetten en oliën wordt gewonnen. Fun fact: dit materiaal neemt bijna geen water op, daardoor verliest het eigenlijk nooit zijn vorm. Ook smelt het pas bij 250 graden! Ideaal dus voor industriële toepassingen als tandwielen en machineonderdelen.

 

  • Bio-PTT (Bio-PolyTrimethyleenTereftalaat): Bio-PTT is voor een gedeelte gemaakt van plantaardige grondstoffen. Dus niet 100% biobased. Het wordt toegepast in bijvoorbeeld sportkleding, auto’s of vloerbedekkingen.

 

  • PA-11 (Polyamide 11 of Nylon 11): de grondstof van dit bioplastic is een plantaardige olie. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor leidingen en als bekleding van elektrische kabels.

 

  • PEF (Polyethyleenfuranoaat): deze opkomende biobased plastic-soort wordt gemaakt gemaakt van glucose uit maïs of biet, of van glucose uit restafval van de papier- en kartonindustrie.

Biobased én biologisch afbreekbaar plastic

Deze plasticsoort – ook gemaakt van plantaardige materialen – vergaat wél in de natuur! Of ja, in de natuur … Biologisch afbreekbaar plastic kan door micro-organismen worden afgebroken. Maar bij de meeste soorten gebeurt dit niet (of duurt het jaren) wanneer je het in je tuin begraaft. Biologisch afbreekbaar plastic vergaat in veel gevallen alleen als het een tijdje heeft doorgebracht in een industriële composteerinstallatie, waar het gemiddeld zo’n 65 graden is.

Goede bio-keurmerken

Weten of een plasticsoort biologisch afbreekbaar is? Check of het product het Kiemplantlogo of OK Compostlogo heeft. Dit logo staat op plastic producten die voldoen aan de Europese norm EN 13432. Die norm stelt dat het plastic binnen 12 weken – in een industriële composteerinstallatie – voor minstens 95% moet zijn afgebroken. Zoek je een product dat wel in je eigen compost kan vergaan? Check dan deze logo’s.

Verschillende soorten biologisch afbreekbaar plastic:

  • Bio-PBS (PolyButylene Succinate): je vindt deze plasticsoort – gemaakt van bio-barnsteenzuur – op dit moment vaak in natuurlijk vezelcomposiet voor auto-interieurs. Het doel is om het in de toekomst ook te gebruiken voor de verpakkingen van onder andere kaas en vlees.

 

  • Cellulose gebaseerde bioplastics: gemaakt van cellulose afkomstig uit houtpulp. Vaak verwerkt als vezels, als transparante cellofaanfolie voor in verpakkingsmateriaal van bijvoorbeeld bloemen, of als wegwerpbekers of -bestek.

 

  • PLA (Polyactic acid, Polylactide of Polymelkzuur): deze transparante plasticsoort wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verpakking voor paprika’s, gesneden sla en aardbeien. Daarvoor is het perfect, omdat het een ademend materiaal is. Daarom is het meteen minder geschikt voor bijvoorbeeld flessen.

 

  • PHA (Polyhydroxyalkanoaat): PHA wordt gemaakt van micro-organismen uit grondstoffen als suikers, zetmeel en vetzuren. Bacteriën kunnen PHA afbreken in elke omgeving. Met of zonder zuurstof en zelfs onder water!

 

  • Zetmeel blends: dit plastic bestaat vaak uit zetmeel van maïs en deels uit (biobased) olie. Zetmeel blends worden vaak gecombineerd met bijvoorbeeld PLA of andere composteerbare plastics. Je vindt de blends bijvoorbeeld in composteerbare tassen en afvalzakken maar ook in wegwerpservies.

Niet biobased, wél biologisch afbreekbaar plastic

Sommige plastics zijn niet biobased – dus niet gemaakt van plantaardige materiaal – maar wél biologisch afbreekbaar. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende soorten:

  • PBAT (PolybutyleenAdipaatTereftalaat): dit plastic is heel buigzaam en veerkrachtig, waardoor het gemakkelijk gebruikt kan worden voor het maken van plastic tassen.
  • PCL (Polycaprolactone): PCL zelf is biologisch afbreekbaar en wordt vaak gemengd met andere plasticsoorten, bijvoorbeeld met zetmeel blends. 

Genoeg om uit te kiezen, dus! Hopelijk ben je na het lezen van dit blog een stuk wijzer geworden over de bioplasticwereld. Natuurlijk valt hier nog veel meer over te vertellen. Vind je dit interessant? Houd dan vooral onze blogs en instagram in de gaten. Hier delen we je dagelijkse dosis duurzaamheidsinspiratie, praktische tips en de beste plant-based producten. See you there!

 

Samen met eerlijke informatie kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld. BE O Lifestyle helpt jou om gewoon lekker je ding te blijven doen, alleen dan nét iets beter voor onze wereld. In onze blogs duiken we graag wat dieper in op een onderwerp. Hou je van dagelijkse, korte, handige tips? We got you, volg ons op Instagram en verrijk je kennis. Want met de juiste kennis kan jij écht heel makkelijk beter leven, zonder je hele lifestyle overhoop te gooien.

Wil jij een onderwerp terug zien in onze blogs? Stuur een mail naar rob.huttinga@beolifestyle.com !

Benieuwd naar hoe wij ons inzetten tegen het gebruik van plastic? Lees hier onze missie.

Deel dit bericht