Verbod op gratis wegwerp koffiebekers to-go vanaf juli 2023

Kun jij je het nog herinneren: 1 januari 2015? Vanaf die datum is het gratis verschaffen van plastic wegwerptasjes in winkels verboden geworden. Ditzelfde staat nu ook te gebeuren voor wegwerp koffiebekers voor onderweg!

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 juli 2023 is het voor aanbieders van koffie to-go wettelijk verboden om de welbekende single-use koffiebekers gratis te verstrekken. Dit houdt in dat klanten moeten bijbetalen wanneer ze gebruik willen maken van een single-use koffiebeker. De adviesprijs hiervoor vanuit de overheid is €0,25. Daarnaast moet er een herbruikbaar alternatief aangeboden door worden door de koffiezaken én mag een door een klant zelf meegebrachte beker niet geweigerd worden.

Stap over van single-use naar herbruikbaar

Het aanbieden van een herbruikbaar alternatief wordt vanaf 1 juli 2023 verplicht. De overstap naar een herbruikbare koffiebeker brengt, naast een groenere voetafdruk, ook nog financiële voordelen met zich mee. Klanten hoeven dan namelijk niet bij iedere koffie of thee voor onderweg extra geld te betalen voor een wegwerp koffiebeker.

Waarom is dit verbod er gekomen?

In Nederland alleen worden er 3 miljard single-use bekers weggegooid. Dit aantal moet omlaag. Er zijn Europese afspraken gemaakt dat het gebruik van wegwerp plastic gereduceerd moet worden. Het doel is om in 2026 een resultaat te behalen met een afname van 40 procent wegwerp plastic in vergelijking met het jaar 2022. Je zou denken dat de papieren koffiebekers die je nu gebruikt hartstikke duurzaam zijn. Helaas zit dat wat anders… Deze papieren bekers zijn namelijk vaak voorzien van een plastic coating, wat ervoor zorgt dat de bekers moeilijk te recyclen zijn.

De oplossing is simpel, een herbruikbare koffiebeker!

De BE O cup is gemaakt van gebruikte, plantaardige oliën. En hij is niet alleen mooier, comfortabeler en duurzamer dan een single-use beker je kunt hem ook nog eens personaliseren vanaf 40 stuks met jouw logo en/of slogan. Of kies voor een unieke 360° print, dit is mogelijk vanaf 50 stuks.

 

Deel dit bericht