Microplastics in cosmetica: Zo herken én vermijd je ze!

Door Juul Hendriks, 10 februari 2021

Duurzame waterfles, check. Glazen opbergbakjes in de keuken, done. Jij bent goed bezig met het bannen van plastic uit je leven. Maar smeer je nog wel plastic op je huid? Die kans is aanwezig. In veel cosmetica vind je namelijk microplastics: kleine plastic-deeltjes van 0,5 millimeter of kleiner. Hoe je ze herkent en kunt vermijden, daarover vertellen we je meer.

Let’s start met wat achtergrondinformatie: in 2012 startte de Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee de ‘Beat the Microbead’-campagne. Met microbeads bedoelen ze de zichtbare bolletjes plastic in cosmetica-producten, bijvoorbeeld in een lichaamsscrub of tandpasta. Die bolletjes spoel je tijdens het douchen door het afvoerputje en belanden zo in onze oceaan. Niet de bedoeling. Sinds die campagne zijn er gelukkig stappen gemaakt. In Nederland bevatten producten tegenwoordig nauwelijks nog microbeads en een verbod op deze plastic-deeltjes zit eraan te komen.

10% plastic?!

In veel verzorgingsproducten vind je echter wél nog microplastics: de kleinere variant van de microbeads. Deze plastics zijn zo klein dat je ze vaak niet eens ziet. Je vindt ze onder meer in shampoo, nagellak, mascara, babyproducten, handcrème en handzeep. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het product langer houdbaar is of beter smeert. En soms is het ook simpelweg goedkoop opvulmateriaal. Sommige producten bestaan wel voor 10(!) procent uit microplastics.

Nylon, PVP of ethylene

Producenten staan niet te springen om microplastics uit hun producten te bannen, omdat dit vaak betekent dat ze het grootste deel van hun recept moeten aanpassen. Gelukkig kun jij iets heel makkelijks doen om ze daar uiteindelijk toch toe te dwingen. Namelijk, deze producten gewoon niet meer kopen 🙂 Check de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat jouw product geen microplastics bevat. Vind je daar bijvoorbeeld nylon, polyacrylamide, PVP of ethylene, dan weet je zeker dat je een product mét plastic te pakken hebt.

Download de app

Een uitgebreide lijst met 500 microplastics-ingrediënten vind je op de site van Beat the Microbead. Heb je nou geen zin om bij elk product dat je koopt de complete ingrediëntenlijst af te speuren? Download dan de Beat the Microbead-app. Met deze app scan je de barcode van je product en vervolgens zie je meteen of je het plastic-free is, of niet. Zo wordt minder plastic gebruiken je ineens wel heel makkelijk gemaakt. Ban jij vanaf nu ook plastic uit je verzorgingsproducten? Let’s do this together!

Beat the microbead app op mobiel in hand
Beat the microbead app op mobiel in hand

Samen met eerlijke informatie kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld. BE O Lifestyle helpt jou om gewoon lekker je ding te blijven doen, alleen dan nét iets beter voor onze wereld. In onze blogs duiken we graag wat dieper in op een onderwerp. Hou je van dagelijkse, korte, handige tips? We got you, volg ons op Instagram en verrijk je kennis. Want met de juiste kennis kan jij écht heel makkelijk beter leven, zonder je hele lifestyle overhoop te gooien.

Wil jij een onderwerp terug zien in onze blogs? Stuur een mail naar rob.huttinga@beolifestyle.com !

Benieuwd naar hoe wij ons inzetten tegen het gebruik van plastic? Lees hier onze missie.

Deel dit bericht