Vanaf 1 januari 2024 een verbod op wegwerp plastic, ook op kantoor.

Er zijn Europese afspraken gemaakt dat het gebruik van wegwerp plastic gereduceerd moet worden. Het doel is om in 2026 een resultaat te behalen met een afname van 40 procent wegwerp plastic in vergelijking met het jaar 2022. In Nederland alleen al worden er zo’n 3 miljard single-use bekers per jaar worden weggegooid. Dit veroorzaakt een hoop afval, zeker omdat de welbekende kartonnen bekers zijn voorzien van een plastic laagje. Hierdoor zijn deze bekers moeilijk te recyclen.

Wat houdt dit in voor jou als ondernemer?

Vanaf 1 januari 2024 zijn single-use plastic producten op locatie verboden en zal herbruikbaar de norm worden. Als ondernemer dien je op zoek te gaan naar een alternatief voor de single-use (koffie)bekers, om zo vanaf 1 januari 2024 alle wegwerpbekers op kantoor te vervangen door herbruikbare koffiebekers. Van wegwerp naar herbruikbaar!

Stap over van single-use naar herbruikbaar

Gelukkig zijn er genoeg herbruikbare alternatieven, zoals een mok, een kopje of een herbruikbare koffiebeker zoals de BE O cup. Het kan wat ingewikkeld klinken om dit te organiseren, maar de oplossing is vrij simpel. Zorg dat iedere medewerker zijn eigen herbruikbare koffiebeker heeft en laat ze deze meenemen. BRING YOUR OWN! Of kijk naar herbruikbaar als service zoals swapbox.

Geen afwas mogelijkheid?

Dan is er een uitzondering op dit verbod mogelijk, maar wel met een harde eis die lastig waar te maken is. Wegwerpbekers blijven namelijk enkel toegestaan wanneer er geen mogelijkheid in het bedrijf aanwezig is om de herbruikbare bekers af te wassen. De wegwerpbekers dienen dan ingezameld te worden voor hoogwaardige recycling. De verplichte inzamelingsdoelstelling in 2024 is 75%.

Herbruikbare koffiebeker met bedrukking

De BE O cup is gemaakt van gebruikte, plantaardige oliën. De cup is af te sluiten met een deksel die is voorzien van een drinkgat, zo kunnen je medewerkers hun koffie drinken op kantoor, maar ook onderweg. De BE O cup is te personaliseren vanaf 40 stuks met jouw logo en/of slogan. Vanaf 50 stuks kun jij je cup bedrukken met een unieke 360° print.

Deel dit bericht