Bioplastics vs biodegradable

Waarom zijn onze producten niet composteerbaar?

Waarom zijn onze producten niet composteerbaar?

We zorgen ervoor dat al onze producten gemaakt zijn van planten, zodat iedereen hiermee kan bijdragen aan een betere wereld! Gewoon door je ding te blijven doen. Producten van planten behoren tot de bioplastics. Bioplastics zijn er in twee soorten: composteerbaar en niet composteerbaar.
Onze producten zijn niet composteerbaar. Je vraagt je vast af: hoe zit dat nou precies en waarom? En wat zijn de belangrijke verschillen tussen composteerbare en niet composteerbare bioplastics? We leggen het je allemaal uit in deze blog!

Om het overzichtelijk te houden verdelen we de informatie in twee categorieën bioplastics: composteerbaar en niet composteerbaar. Bij beide categorieën leggen we uit hoe deze bioplastics worden verwerkt in de huidige afvalverwerking.

Composteerbaar bioplastic

We weten het, deze term kan verwarrend zijn. Veel mensen denken dat je composteerbaar bioplastic ‘gewoon’ bij het GFT-afval of zelfs in de natuur kan gooien en dat het dan verdwijnt! Dit is alleen niet waar.

De meeste composteerbare bioplastics breken alleen af door een industrieel proces, onder hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het afbreken van de meeste composteerbare (bio)plastics duurt langer dan het doorgaanse GFT-afval en omdat deze geen voedingsstoffen voor het compost bevatten, wordt dit er dan ook vaak uitgefilterd en verbrand. Er zijn wel uitzonderingen, maar de meeste composteerbare bioplastics moet je dus bij het restafval weggooien. Lees snel verder en ontdek waarom je composteerbare bioplastics het beste bij het restafval weg kunt gooien.

Afvalverwerking van composteerbaar bioplastic

Afvalverwerkers willen door deze bovenstaande, afwijkende eigenschappen liever geen composteerbare bioplastics composteren. Composteerbaar bioplastic wordt door afvalverwerkers uit het GFT-afval gefilterd en verbrand in de verbrandingsoven. Bij het filteren houden afvalverwerkers per gemeente verschillende ‘regels’ aan. In Utrecht geldt bijvoorbeeld dat niet meer dan 5% van het GFT-afval vervuild mag zijn; dus restafval, metalen etc. Maar ook composteerbaar bioplastic wordt hierbij meegerekend! Bij andere afvalverwerkers kunnen er andere regels gelden.

Wij zien soms door de bomen het bos ook niet meer 😉. Gelukkig is er landelijk wel bepaald dat alle afvalverwerkers twee soorten composteerbare vuilniszakken voor het GFT afval accepteren; die met een Kiemplant- of het OK-compostlogo.

Een belangrijk verschil om uit te lichten is dat composteerbaar bioplastic in veel gevallen wel recyclebaar is, maar door afvalverwerkers niet wordt gerecycled. De reden hiervoor is, omdat er simpelweg te weinig van in omloop is en niet dezelfde chemische eigenschappen heeft als niet composteerbaar bioplastic. Dit is dan ook dat reden dat sommige makers van deze producten ze zelf recyclen.

Onze producten van niet composteerbare bioplastic

Wij hebben juist gekozen voor niet composteerbaar bioplastic, omdat deze in de huidige afvalverwerking goed meegaat. Onze focus ligt dan ook op het 100% recyclebaar maken van onze producten. On top zijn onze producten ook nog een repareerbaar. We willen dat onze producten zo lang mogelijk meegaan, daarom bestaat ieder product uit losse onderdelen die te vervangen zijn. Zo kan jij zo lang mogelijk van je BE O Lifestyle producten genieten en draag je je steentje bij aan een betere wereld! 

Afvalverwerking van BE O Lifestyle producten

Kijk eerst om je heen of je er iemand anders blij mee kan maken. Hergebruiken is nog altijd duurzamer dan weggooien! Ga je het toch weggooien? Dan kunnen onze producten weggegooid worden bij het PMD-afval. PMD staat voor Plastic, Metalen en Drankkartons. Bij veel gemeenten en haar inwoners wordt dit doorgaans verstaan als het plastic afval, met bijbehorende, aangewezen zakken van je gemeente! Zo worden de producten, samen met ‘gewone’ plastics gerecycled en kan het gebruikt worden voor nieuwe producten. Omdat onze producten dezelfde chemische eigenschappen hebben, blijft het een schone afvalstroom.

Drie weetjes over bioplastics!

  • Composteerbare bioplastics met het OK Home Compost keurmerk zijn thuis veilig en milieuvriendelijk af te breken!
  • In Nederland wordt alleen (bio)polypropyleen (PP), (bio)polyethyleen (PE) en (bio)polyethyleentereftalaat (PET) gerecycled. Onze BE O bottle is gemaakt van bio-PE, vervaardigd uit planten.
  • Sommige bioplastics worden zo geproduceerd, dat ze bijdragen aan een betere wereld. Lees hier hoe.

Zo! Klaar met het hersenkraken. Een aardig ingewikkeld onderwerp, vinden wij ook. Wil je nog meer weten over bioplastics? Lees het in onze andere blog of mail ons je vraag naar info@beolifestyle.com! Je kan ook kijken op de website van Holland Bioplastics

Deel dit bericht