Door Rob Huttinga, 14 april 2021
De levenscyclusanalyse van de BE O bottle
Bij BE O Lifestyle bedenken en maken we onze producten met als uitgangspunt om zo min mogelijk impact te maken op het milieu. Voor onze BE O bottle begint dit bij de suikerrietplant en eindigt het bij de fles in jouw hand. De BE O Bottle is een innovatieve waterfles als het gaat om milieuimpact beperken. We laten regelmatig valideren of onze BE O bottle nog zo goed is voor het milieu. In onze laatste levenscyclusanalyse (LCA) door Luuk van Dijk van de Radboud Universiteit komt naar voren dat onze BE O bottle aan het einde van de streep juist CO2 opneemt en niet uitstoot! In deze analyse leggen we uit hoe dit precies komt en wat de impact zou zijn van een BE O bottle gemaakt van traditionele plastics.
Opname van CO2
Bij het gehele productieproces van de BE O bottle, vanaf het groeien van de suikerrietplant in Brazilië tot en met de assemblage van de fles in Nederland, wordt er meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. Maar waar zit hem dat precies in? In het LCA onderzoek is dit onderzocht.
De aspecten van het productieproces waar CO2 wordt uitgestoten worden tegenover de aspecten gezet waarbij CO2 wordt opgenomen. Bij het produceren van de BE O bottle;
wordt er CO2 uitgestoten door:
- Het verbouwen van suikerriet
- Het oogsten van suikerriet
- Emissies van alle soorten transport
- Emissies van het verbranden van onbruikbare resten
- Omzetten van de suikerrietplant tot materiaal voor de fles
wordt er CO2 opgenomen door:
- De suikerrietplant en haar levensduur waarbij CO2 wordt omgezet in zuurstof.
én wordt er CO2 uitstoot voorkomen door:
- Elektriciteit op te wekken bij het verbranden van onbruikbare resten i.p.v. dit van een andere CO2 uitstotende bron te verkrijgen
Bij al deze aspecten is berekend wat de CO2 uitstoot of opname daadwerkelijk is pér geproduceerde fles. Door vervolgens de totale CO2 uitstoot per fles af te trekken van de totale CO2 opname per fles heb je een netto CO2 uitstoot per fles. Bij de BE O bottle komt dit uit op een netto CO2 uitstoot van -0.0796kg CO2. Een negatief getal. En dat betekent een positieve impact op het milieu omdat er per fles afgerond 80 gram CO2 wordt opgenomen.
Benieuwd hoe suikerriet wordt omgezet in bioplastic voor onze BE O bottle? Lees het hier.
Wat als… de BE O bottle van aardolie wordt gemaakt?
Verschil in netto CO2 uitstoot
Dan zou het sprookje er heel anders uit zien. Doordat het materiaal dat wordt gebruikt niet van de suikerrietplant komt, valt de grootste factor voor het opnemen van CO2 tijdens het productieproces weg. Namelijk de suikerrietplant die tijdens haar levensduur CO2 opneemt en omzet in zuurstof. Daarbij komt dat het winnen van aardolie, het transporteren van aardolie en het omzetten van aardolie in plastic allen extra aspecten zijn waar CO2 wordt uitgestoten. Daar waar één BE O bottle van suikerriet 0.0796 kg CO2 ópneemt zou één BE O bottle van aardolie 0.363 kg CO2 uítstoten. In makkelijkere termen; Van 80 gram CO2 opname naar een ruime 360 gram CO2 uitstoot per fles. Een verschil van 440 gram CO2 per fles!
Verschil in aardolie gebruik
Met de BE O bottle van suikerriet wordt er niet alleen een beroep gedaan op de CO2 uitstoot, maar natuurlijk ook op het gebruik van olie. Voor één BE O bottle van suikerriet wordt er, door aspecten zoals oogsten en transport, 52,2 gram olie gebruikt. Voor één BE O bottle van aardolie zou er 233 gram gebruikt worden.
Maar hier houdt het niet op...
In het kader van transparantie en eerlijkheid naar mens en milieu hebben we het onderzoek toegankelijk gemaakt voor iedereen. Raadpleeg hem hier!