Door Rob Huttinga, 30 november 2020
Hoe jij je liefde voor kamerplanten duurzaam kunt maken!
Wij houden van planten, net als jij! Naast het houden van onze kleine of grote groene vrienden die voor sfeer en zuurstof zorgen zijn we ook graag bezig met duurzaamheid. Hoe zit dat dan eigenlijk met kamerplanten? Het hele hebben, houden en verzorgen van kamerplanten, is dat duurzaam? Of beter gezegd, kán dat duurzaam? We deden wat onderzoek voor je en hebben de 5 beste tips speciaal voor jou verzameld die jij kan toepassen om duurzame kamerplanten te houden. Zo kan jij optimaal en met een goed gevoel leven in jouw groene (mini)jungle. Bovendien zijn zij hiermee ook nóg een stukje gelukkiger! Klaar voor wat duurzame plantpower tips? Lees hieronder dé 5 beste stappen naar een duurzame kamerplant.
Je kamerplanten de juiste verzorging geven
Het begint allemaal bij een goede verzorging in een duurzaam jasje. Dit zorgt er voor dat je kamerplanten langer en gelukkiger leven. Een langer leven van een plant is opzich al een hele duurzame daad, want jij hoeft je planten niet weg te gooien en te vervangen! De meeste planten hoeven alleen water en soms als aanvulling plantenvoeding. Op basis van welke groene vrienden jij in huis hebt kan je hier precies zien wat zij nodig hebben! Daarnaast zijn er nog wel wat zaken waardoor je verzorging van je kamerplanten duurzamer wordt:
- Zet je kamerplanten in stijlvolle, biologisch afbreekbare plantenbakken of -potten. Jazeker, ze bestaan! Je kan hier bijvoorbeeld eens kijken naar de duurzame variant van een plantenpot. Verder zijn er nog niet heel veel grote varianten. Wel zijn er veel kleine kweek- en stekpotjes op de markt die volledig biologisch afbreekbaar zijn, bijvoorbeeld deze. Maar over stekken en kweken hebben we het later in deze blog!
- Hebben jouw kamerplanten af en toe plantenvoeding nodig? Kies dan voor een natuurlijke en milieuvriendelijke optie. Zonder gifstoffen, kunstmatige ingrediënten en andere troep! Gelukkig is hier de keuze wat breder en makkelijker. Dit is bijvoorbeeld een goede keuze. Voor een natuurlijk en duurzaam alternatief voor kunstmest is er Bodemliefde.
Met deze verzorging kom je al een stuk dichterbij een duurzame groene huiskamer. De volgende stap is niet alleen duurzaam maar ook besparend voor je portemonnee! Lees snel verder.
Je eigen planten stekken en kweken
Waarom kopen als jij zelf je volwassen plant een babyplant kan geven! Stekken, het is de laatste jaren populair geworden onder de groene Nederlanders én een hele duurzame hobby om jouw eigen kamerplanten te vermenigvuldigen. Stukken beter dan het gebruiken van industriële kassen waar planten massaal worden gekweekt om verkocht te worden aan de consument. Met een beetje moeite, liefde en aandacht heb je een plantje van eigen bodem en bespaar je ook nog een beetje geld. Daarnaast kan stekken als een belonende bezigheid werken, waarbij je een gevoel van voldoening krijgt! Zoek je een extra hobby en wil je niet meer naar het tuincentrum fietsen? Probeer dan je eigen kamerplanten te vermenigvuldigen. Als ze in je huiskamer kunnen groeien, kan je ze er ook kweken… 🙂 Daarnaast is stekken ontzettend bijzonder, je creëert zelf een nieuw leven dat bloeit en groeit! En dat nieuwe leven wordt groter, groener en maakt sfeer in je huis. Helemaal voor niets behalve liefde, aandacht en een beetje commitment. Misschien wel de leukste manier voor duurzame kamerplanten.
Heb je al een beetje groene ogen gekregen? Mooi! Als je nog niet zo bekend bent met stekken hebben we hier wat planten die makkelijk te stekken en jij wellicht heel mooi vindt!
In slechts 3 stappen kan je veel planten eenvoudig stekken en nieuw leven creëren in je eigen huiskamer. Lees ze hier!
Once you go stek, you’ll never go back!
Je planten ruilen!
Als het stekken je niet ligt of je hebt er geen tijd voor of zin in kan je altijd op een andere, bewuste manier aan nieuwe, duurzame kamerplanten komen. Ruilen bijvoorbeeld! Je hebt vast wel iets geruild met een vriend of vriendin vroeger.. Het is als het ware een alternatief voor kopen. Het ‘ruil’middel is geen geld maar iets anders van meestal gelijke (emotionele) waarde. En zo kan dit dus ook met planten! Wist je dat er groepen en hele communities zijn waar planten onderling worden verruild? Bijvoorbeeld hier of hier óf hier.
Bovendien is het natuurlijk superleuk om mensen te ontmoeten met gedeelde interesses!
Je planten bewuster kopen
Mocht je toch liever een plantje willen kopen? Wees gerust, zélfs daar kan je zonder moeite duurzamere keuzes maken. Je favoriete plant haal je namelijk gemakkelijk een stukje duurzamer in huis met deze tips:
- Koop bij een lokale plantenwinkel die duurzame bezigheden uitvoert. Zij hebben hierdoor bij de inkoop en verkoop van de plant veel minder impact op het milieu, wat bij aankoop resulteert in duurzame kamerplanten.
- Koop bij een lokaal kweekbedrijf die de planten zelf kweekt/stekt. Elke plant die je hier koopt heeft véél minder transport moeten doorstaan. En minder transport is… minder CO2!
- Koop bij een kweekbedrijf dat om duurzaamheid geeft. Hierbij kun je op de volgende punten letten: Het gebruik van natuurlijke pesticiden. Het gebruik van recyclebare- of composteerbare (het liefst plant based) verpakkingen bij transport. Het opvangen en gebruiken van regenwater. Het gebruik van zonne- en windenergie bij het kweken. Een combinatie van deze punten levert hele mooie, duurzame kamerplanten op in jouw huis.
Op naar die duurzame kamerplanten!
Samen met eerlijke informatie kunnen we samen zorgen voor een duurzamere wereld. BE O Lifestyle helpt jou om gewoon lekker je ding te blijven doen, alleen dan nét iets beter voor onze wereld. In onze blogs duiken we graag wat dieper in op een onderwerp. Hou je van dagelijkse, korte, handige tips? We got you, volg ons op Instagram en verrijk je kennis. Want met de juiste kennis kan jij écht heel makkelijk beter leven, zonder je hele lifestyle overhoop te gooien.Wil jij een onderwerp terug zien in onze blogs? Stuur een mail naar rob.huttinga@beolifestyle.com !
Benieuwd naar hoe wij ons inzetten tegen het gebruik van plastic? Lees hier onze missie.